.jpg)

Omgaan met gemis: tips voor de feestdagen
Het gemis van een dierbare is iedere dag voelbaar. Je draagt het met je mee. Soms glimlach je om de mooie herinneringen maar op andere momenten doet de afwezigheid van je geliefde ronduit pijn.
Je moet er je weg in vinden. Tijdens feestdagen kan het gemis extra lastig zijn. We geven een paar tips hoe hiermee om te gaan.
Corona adviezen vervallen, wat betekent dat voor mantelzorgers?
Corona kan nu – net als de griep – gezien worden als één van de luchtweginfecties die je kunt krijgen en waarmee je anderen kunt besmetten.
Daarom vervallen de corona-specifieke adviezen per 10 maart 2023.
Ontspoorde mantelzorg
Als mantelzorgers de zorg voor hun naaste niet meer aan kunnen, bestaat het risico op ontspoorde mantelzorg. Bij ontspoorde mantelzorg krijgt degene voor wie gezorgd wordt niet meer de zorg die hij/ zij nodig heeft.
Waar de grens ligt tussen goede mantelzorg en ontspoorde mantelzorg verschilt per situatie. Goede zorg slaat meestal sluipenderwijs om in verwaarlozing, verkeerde behandeling of zelfs mishandeling, door onmacht van de mantelzorger.
Dwarslaesie? Levend verlies
Mareen Boschaert heeft voor haar eindopdracht voor de opleiding journalistiek haar verhaal gedeeld over het onderwerp Levend Verlies. Het verhaal is een ervaring van het gezin waar Maureen uit komt.
Lees haar verhaal >>
De Juiste Zorg op de Juiste Plek, dat wilt u toch ook?
Het Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland (HANNN) zoekt voor een onderzoek in het programma 'De Juiste Zorg op de Juiste Plek', patiënten die ervaringen hebben met zorg en ondersteuning. Het gaat met name op patiënten die te maken hebben met:
- hoge bloeddruk;
- hoog cholesterol;
- hart- of vaatziekte (ook hartaanval en beroerte);
- diabetes;
- angst- en/of depressieklachten;
- chronische longaandoeningen (bijvoorbeeld COPD).
Het HANNN is benieuwd naar uw ervaringen met de zorg en ondersteuning die u hierbij gekregen heeft.
Hoe regel je beschermende materialen als je naaste corona-gerelateerde klachten heeft?
Als je mantelzorger bent van iemand die thuis intensieve zorg (meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden) nodig heeft en die (mogelijk) besmet is met corona, dan kun je op recept van je huisarts of GGD via de apotheek beschermende materialen krijgen. Je krijgt deze middelen als 1,5 meter afstand houden bij de verzorging en verpleging niet mogelijk is.
Als je naaste klachten heeft die mogelijk wijzen op corona is het belangrijk dat je naaste zo snel mogelijk wordt getest.
Read moreGGD Drenthe Corona informatiebrief mantelzorgers
Bent u mantelzorger? Laat u bij klachten dan zo snel mogelijk testen en verklein de kans op besmetting.
U krijgt deze informatie omdat u zorgt voor een kwetsbare ander. Het is daarom belangrijk om bij klachten die op corona lijken zo snel mogelijk te laten testen. Ook is het belangrijk de kans op het krijgen van corona zoveel mogelijk te verkleinen. Maakt u zich zorgen wat het voor de persoon die u verzorgt betekent als u zelf besmet blijkt te zijn?
Tips voor zorg en mantelzorgers tijdens COVID-19
Een zestal tips voor zorgmedewerkers en mantelzorgers tijdens deze COVID-19 uitbraak.
Read moreSpeciale oproep van mantelzorgers die ervaring hebben met een dementere partner.
Wij zijn 3 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen en doen onderzoek naar de keuze qua zorg bij dementie. Dit doen wij in het belang van Huize Wezup, een kleinschalige woonvorm in Wezup (Drenthe).
Momenteel verzamelen wij data om een beter beeld te krijgen bij de keuzes die worden gemaakt en de bijbehorende factoren die men daarin overweegt.
Bent u mantelzorger van een dementerende en wilt u meedoen met het onderzoek? Volg deze link >>
Read moreVoor welke zorg betaal je eigen risico?
e betaalt eigen risico als je 18 jaar bent of ouder en wanneer je gebruikt maakt van zorg uit het basispakket. Voor kinderen betaal je geen eigen risico. In 2020 is het verplichte eigen risico €385.
Het eigen risico geldt voor de meeste zorg uit de basisverzekering, maar niet voor alles. Lees voor welke zorg het eigen risico geldt.
Nieuwe code VVR
De Code VVR is een naslagwerk dat alle informatie bevat dat van belang is voor het veilig vervoeren van rolstoelgebruikers.
Per 1 juli 2020 gaat er een nieuwe code in. Deze is beknopter dan de vorige en sluit vooral ook meer aan op de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving.
Wat betekent het abonnementstarief Wmo voor u als zorgaanbieder?
Per 1 januari 2020 wordt het abonnementstarief, een vast tarief voor de eigen bijdragen aan Wmovoorzieningen, definitief van kracht. De wetswijziging heeft gevolgen voor het beleid en de uitvoering van gemeenten. Maar deze wijziging heeft ook impact op zorgaanbieders.
Read moreDe vier wetten in zorg en welzijn, kort uitgelegd
Een film over de vier wetten in zorg en welzijn waar zorgvragers en hun mantelzorgers mee te maken kunnen krijgen.
Mantelzorger Lenie gaat al 9 jaar niet op vakantie
Niet alleen de ziekenhuizen, maar ook de thuiszorginstellingen kampen met krapte in de zomer. Driekwart van de mantelzorgers verwacht dat zij als gevolg hiervan zelf meer zorg moeten gaan geven. Bijna vier op de tien mantelzorgers gaat hierom niet op vakantie. Dat blijkt uit een peiling van MantelzorgNL over de thuiszorg, die dinsdag naar buiten komt.
Read moreZorgwetten langdurige zorg
Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en andere mensen kunnen blijven ontmoeten. Daarbij kijkt de gemeente wat ouderen of mensen met een beperking zelf nog kunnen. En wat familie, vrienden of buren kunnen doen. De gemeente kan zo nodig ondersteuning thuis bieden.
Hoe is langdurige zorg en ondersteuning wettelijk geregeld?
Bekijk het overzicht>>
Een gedwongen opname in het verpleeghuis: hoe werkt dat?
In Nederland geldt als regel dat iemand zelf besluit of hij of zij wordt opgenomen in een verpleeghuis of niet. Toch zijn er mogelijkheden voor een gedwongen opname in het verpleeghuis.
Read moreDirect een aangepaste woning nodig: zo regelt u het
Een woonunit in de tuin kan een uitkomst zijn als u zorgt voor (een van) uw ouders of een naaste die uw hulp nodig heeft. Het is een mooi alternatief voor een aanleunwoning en zo bent u dicht bij elkaar in de buurt.
Vergoeding zorgverzekering mantelzorg in 2019
Maak je gebruik van mantelzorg? Er zijn meerdere zorgverzekeraars die een vergoeding voor mantelzorg bieden vanuit de aanvullende verzekering. De vergoedingen lopen erg uiteen. Sommige verzekeraars vergoeden een vast bedrag, andere vergoeden weer een bepaald aantal dagen.
Read moreTechnologie als aanvulling op persoonlijke zorg en welzijn
Zorgvragers kunnen via een een eenvoudig te bedienen scherm allerlei zaken regelen.
Zo beperkt u stress als mantelzorger
Als mantelzorger bent u vaak druk in de weer. In korte tijd moet veel gebeuren. Dat veroorzaakt vaak stress. Laat die stress geen burn-out worden! Voor Alleszelf.nl zet ik daarom de tien belangrijke manieren op een rij om stress te voorkomen of te verminderen wanneer u voor iemand op hoge leeftijd zorgt. Dat is beter voor ú en degene voor wie u zorgt.
Read more10 tips over samenwerking in de thuissituatie
Goede samenwerking met zorgprofessionals levert u rust, energie, vertrouwen en veiligheid op. Het geeft u de ruimte om goede mantelzorg te geven aan uw naaste.
Read moreZeven websites om de juiste zorg te krijgen
Op hoge leeftijd hebt u vaak zorg of ondersteuning nodig om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.
Alleszelf.nl zet ze op een rij en helpt u deze sites te gebruiken. Zodat u de zorg vindt die u nodig hebt.
Read moreHittegolf? Zo houdt u het koel!
Heet buiten? Dan is het vooral op hoge leeftijd belangrijk extra alert te zijn om te voorkomen dat
u een ‘hitteslachtoffer’ wordt. Daarom zetten we hier de belangrijkste tips op een rij om uw hoofd en lichaam koel te houden.
10 Tips om langer thuis te blijven wonen
Mensen op hoge leeftijd wonen tegenwoordig zo lang mogelijk zelfstandig thuis, ook als ze zorg en ondersteuning nodig hebben.
Hoe bereidt u zich hierop voor? Bekijk de tips!
Read moreZo snel mogelijk zelfstandig na een ziekenhuisopname
Het is niet altijd te vermijden: u moet een keer naar het ziekenhuis. U wilt daarna waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk weer zelfstandig thuis wonen. Daarvoor zijn de tips bedoeld.
Read moreHoe kan ik als mantelzorger hulp bij de zorg krijgen?
Read moreRevalidatie en mantelzorg
Al tijdens opname op de revalidatie-afdeling spelen mantelzorgers een belangrijke rol bij het herstel. Als u mantelzorgers kunt betrekken bij de oefeningen en behandelingen, kunnen zij na ontslag betere zorg leveren in de thuissituatie. Daarbij komt dat patiënten beter gemotiveerd en meer op hun gemak zijn als hun partner erbij is. Dat draagt bij aan een effectief verloop van de revalidatie.
Read moreNieuw internetadres Mantelzorg Westerveld
Het internetadres mantelzorgwesterveld.nl verandert in het najaar in mantelzorginwesterveld.nl. De site met het oude internetadres is dan niet meer bereikbaar. Je kunt je favorieten nu al aanpassen zodat je bij de nieuwe site terechtkomt.
Read moreEsther Hendriks nieuwe bestuurder MantelzorgNL
Esther Hendriks wordt vanaf 1 januari 2023 de nieuwe bestuurder van MantelzorgNL. Esther is tot het einde van het jaar werkzaam bij Coöperatie VGZ waar zij eindverantwoordelijk is voor de regionale samenwerking met onder andere gemeenten.
Zij volgt hiermee Liesbeth Hoogendijk op die onlangs na 10 jaar afscheid nam.
Mantelzorger? Hoe gaat u om met schuldgevoel?
Veel mantelzorgers hebben schuldgevoelens. Als u voor een ander zorgt, kunt u het gevoel hebben altijd te weinig te doen. Of u deed wel genoeg, maar u was geïrriteerd, gehaast of onvriendelijk. Er is altijd wel iets waarover u zich schuldig kunt voelen.
Maar wat kunt u hieraan doen? Lees de tips >>
Wat betekent de avondklok voor mantelzorgers?
Op zaterdag 23 januari 2021 is de avondklok ingegaan, deze duurt tot 10 februari 4.30 uur. Tijdens deze periode blijft iedereen vanaf 21.00 uur ’s avonds tot de volgende ochtend 4.30 uur binnen. Mensen mogen alleen bij uitzondering de straat op en hebben daarvoor een verklaring nodig.
Mocht je bij het invullen van het formulier hulp nodig hebben, neem dan contact op met het secretariaat van het contactpunt Westerveld: 0521-592525.
Behoefte-onderzoek domotica in Vledder
De hogeschool van Drenthe en de Hanze hogeschool Groningen zijn gevraagd een onderzoek te houden in het dorp. Zoals jullie weten hebben we nu de mogelijkheid om van uit de “Borgstee” domotica aan te bieden in het dorp.
Wat is de behoefte van de zorgvrager en wat is de behoefte van de mantelzorgers en wat heeft de professional nodig om goed en adequaat zorg te kunnen verlenen.
Wij zoeken (toekomstige) zorgvragers en mantelzorgers in het dorp die bereid zijn mee te werken aan het onderzoek.
Meldpunt Zorg voor provincie Drenthe
Zorgbelang Drenthe opent in samenwerking met provincie & Inspectie voor Gezondheidszorg (IGJ) en Jeugd het Meldpunt Zorg voor de provincie Drenthe.
Zorgmedewerkers doen hun best om inwoners, cliënten en patiënten in Drenthe de zorg, aandacht en ondersteuning te bieden die zij nodig hebben. Voor jou als mantelzorger of zorgmedewerker kan het zijn dat je de zorg niet of onvoldoende kunt aanbieden aan de inwoners van Drenthe die gebruik maken van zorg.
10 tips voor mantelzorgers van mensen met psychische klachten in coronatijd
De belangrijkste hulp organisaties staan allemaal in één overzicht.
Read moreOndersteuningsbehoeften bij mantelzorgers van mensen in laatste levensfase
Profielen van mantelzorgers kunnen bijdragen aan de bewustwording van zorgverleners dat mantelzorgers variëren in hun ondersteuningsbehoeften en dus ook een ondersteuningsaanbod ‘op maat’ moeten krijgen.
Het Nivel heeft in samenwerking met Amsterdam UMC/VUmc en MantelzorgNL de diversiteit aan ondersteuningsbehoeften van mantelzorgers in kaart gebracht.
Richtlijnen mantelzorg tijdens corona
We hebben allemaal met Corona te maken en de gevolgen zijn voor niemand leuk.
Het RIVM heeft voor verschillende doelgroepen richtlijnen opgesteld ook voor mantelzorgers. We wensen alle mantelzorgers heel veel sterkte toe. Normaal gesproken kan het zorgen voor iemand zwaar zijn maar nu gezien alle omstandigheden is het extra zwaar!
Jullie verdienen een 💐en een🏅
Meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk
Sommige mensen hebben hulp nodig om werk te vinden. Staatssecretaris Tamara van Ark heeft met veel verschillende mensen hiervoor een plan bedacht. Ook de mensen die graag willen werken, hebben meegedacht.
Read morePraat mee over grensoverschrijdende zorg!
Wist u dat u gebruik kunt maken van zorg in bijvoorbeeld Duitsland? En zou u hier gebruik van maken, bijv bij kortere wachtlijsten?
Doe mee>>
Tips die het mantelzorgers lichter maken
Zorgen voor een dierbare in de laatste fase is vaak zwaar en ingewikkeld, in praktische en in emotionele zin. Hoe beleven mantelzorgers deze periode van intensief zorgen en naderend afscheid? Welke mensen zijn erbij betrokken? Hoe blijft u als mantelzorger op de been?
Lees hier enkele tips>>
Read moreTips als mantelzorgen te veel wordt
Mantelzorg is zorg die je voor lange tijd geeft aan een naaste. Soms is deze zorg te zwaar. Je raakt dan overbelast. Hoe herken je overbelasting? En wat doe je als je zelf ziek bent en mantelzorgen te veel wordt?
Read more8 tips om uitdroging te voorkomen
Verpleegkundige specialist ouderengeneeskunde Simone Paulis doet promotie-onderzoek naar uitdroging in de verpleeghuiszorg. Volgens haar is het grootste probleem dat veel zorgprofessionals een chronisch vochttekort niet op tijd herkennen. Ze geeft 8 tips om uitdroging te voorkomen>>
Read moreDomotica die leuk, mooi en handig is voor iedereen
Lampen die u op afstand met uw smartphone kunt bedienen en een app waarmee u kunt zien wie er voor de deur staat. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk, mooi en handig domotica is. De leukste voorbeelden van huisautomatisering voor alle leeftijden.
Zelfstandig wonen en toch een mantelzorger in de buurt hebben
Dat kan met kangoeroewonen. Het is bedacht in Scandinavië en komt ook steeds vaker in Nederland voor.
Read moreTips om de balans te vinden
Als mantelzorger hou je verschillende ballen in de lucht: de zorg voor de ander en het onderhouden van relaties met familie en kinderen en je netwerk aan kennissen en vrienden. Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. Vind de balans!
Hoe kun je als mantelzorger het beste om hulp vragen?
Herken je dit? Je bent mantelzorger, zit tot over je nek in de zorgen, komt nauwelijks aan je eigen dingen toe, wil soms hulp aan familie of vrienden vragen maar voelt je bezwaard, schuldig of weet simpelweg niet hoe.
Bekijk de tips>>
Rolstoelauto huren: betaalbaar vervoer op maat
Stel je maakt gebruik van een rolstoel of scootmobiel. Dan kun je vaak niet zelf bepalen hoe laat je ergens heen gaat en met wie. Laat staan dat je spontaan kunt beslissen om later naar huis te gaan, omdat het nog zo gezellig is. Hoe fijn zou het zijn als je dan niet afhankelijk bent. En het geen gedoe meer is om over vervoer te beschikken?
Met de Zonnebloemauto maken wij het mogelijk.
Zo voorkomt of vermindert u stress als mantelzorger voor iemand op hoge leeftijd
Als mantelzorger bent u constant alert op tijd en activiteit. Dat voorzaakt vaak stress. Laat die stress geen burn-out worden!
Read more8 Tips om de zorg(en) te delen
Neem de regie over de zorg in eigen hand en deel de zorg én uw zorgen tijdig met anderen. Zo zorgt u goed voor uzelf en houdt u het langer vol. Bekijk de 8 tips.
Read moreOmgaan met verlies: 3 tips uit de praktijk
Op hoge leeftijd is het helaas onvermijdelijk om op enig moment dierbaren te verliezen. Iedereen gaat hier anders mee om.
Toch willen we u graag drie tips geven die in de praktijk bij veel mensen goed uitpakken.
Read moreKorte film: Samenwerken met mantelzorgers
Waarom zou je samenwerken met mantelzorgers? En wat levert het op?
Read moreWegwijzer: alle contactgegevens voor hulp en ondersteuning
Eén wegwijzer voor hulp en ondersteuning op hoge leeftijd, met alle contactgegevens in heel Nederland: van gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren.
Read moreHuren van rolstoelbussen en -auto's
Wellicht kunnen wij mantelzorgers of organisaties ondersteunen qua (rolstoel) vervoer.
Read moreTip: Na een overlijden
Handige checklist, gerichte informatie over wat er geregeld moet worden
Read moreTest overbelasting mantelzorgers
Het zijn dertien vragen die met ja of nee kunnen worden beantwoord.
Read moreTips keukentafelgesprek
Heeft degene voor wie u zorgt hulp aangevraagd bij de gemeente? Dan onderzoekt de gemeente vervolgens welke ondersteuning nodig is in een 'keukentafelgesprek'.
Deze 8 praktische tips helpen u goed voorbereid dit gesprek aan te gaan.
Read more6 manieren waarop mantelzorgers bijdragen aan medicatieveiligheid
Elk jaar belanden mensen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Sommigen overlijden zelfs. Bijvoorbeeld door een te hoge dosis, of door een gevaarlijke combinatie van medicijnen.
Tips voor mantelzorgers om dit te voorkomen.
Read more
Zelf wijzer worden en mét elkaar werken aan de beste ondersteuning van mantelzorgers in gemeente Westerveld.
Wilt u iets kwijt of hebt u hulpvolle tips om aan de mantelzorg bij te dragen? Alles mag en kan.
Plaats gerust uw bericht.
Links