Richtlijnen voor kwetsbare mensen thuis
Naast de Richtlijn mantelzorgondersteuning, zijn er drie andere richtlijnen van kracht:
- Richtlijn mantelzorgondersteuning
- Richtlijn huishoudelijke hulp
- Richtlijn dagbesteding en -opvang
- Richtlijn hulpmiddelen
Lees meer over de richtlijnen Zorg voor kwetsbare mensen die thuis wonen nader uitgewerkt
Zorgladder Mantelzorg
MantelzorgNL maakte op basis van de richtlijnen een eenvoudig uitleg voor mantelzorgers: de Zorgladder Mantelzorg
Het uitgangspunt is dat mantelzorgers het zo lang mogelijk moeten redden in hun thuissituatie, met inschakeling van hun eigen netwerk (stap 1) en vrijwilligers (stap 2).
Redt een mantelzorger het echt niet? Dan kijkt de gemeente welke hulp er mogelijk is, bijvoorbeeld kleinschalige dagbesteding of huishoudelijke hulp (stap 3). Is dit nog onvoldoende dan is in stap 4 de zorg aan zet. En is er echt zware zorg nodig? Dan volgt stap 5, waarbij de huisarts en wijkverpleegkundige een noodvoorziening treffen.
Bij iedere stap geven wij inspirerende voorbeelden van gemeenten en steunpunten mantelzorg. Dit overzicht wordt regelmatig uitgebreid.
1. Mantelzorg en het eigen netwerk
Mantelzorgers zullen meer dan anders een beroep doen op hun eigen netwerk. Als professional kun je de mantelzorger hierbij helpen door samen het netwerk door te lopen. Veel mantelzorgers voelen schroom om hulp te vragen. Help de mantelzorger om over die schroom te stappen door een hulpvraag concreet te maken.
2. Informele hulp
Als er geen of onvoldoende netwerk is, dan moeten mantelzorgers kunnen rekenen op vrijwilligers. In elke gemeente moet een duidelijk meldpunt zijn om hulp te regelen, waar lokale en landelijke initiatieven zijn gebundeld.
Centrale punten voor vrijwillige inzet:
- Het Netwerk Informele Zorg Utrecht, heeft een website en telefoonnummer waar hulpverleners en Utrechters terecht kunnen voor aanbod aan informele ondersteuning zoals boodschappenhulp en telefonisch contact: Corona initiatieven Utrecht
- Gemeente Rotterdam, welzijnswerk, Trevvel en andere partners slaan handen ineen tijdens de coronacrisis voor hulpvragen van kwetsbare Rotterdammers: sociale hulpdienst corona
- Welsaam Wageningen start Coronahulp Wageningen
Initiatieven door steunpunten mantelzorg
- Telefoontje naar alle mantelzorgers in Arnhem door Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Arnhem (MVT)
- Stib Breda onderzoekt hoe zij mantelzorgers tijdens de coronacrisis kunnen ondersteunen
- Markant Amsterdam maakt verwijskaart voor professionals over mantelzorgondersteuning tijdens coronacrisis
- Tandem Haarlem start ondersteuning van mantelzorgers via What's app
3. Wmo-hulp
Gemeente en aanbieders maken afspraken om bijvoorbeeld veilige en kleinschalige dagbesteding op maat mogelijk te maken, zodat de thuissituatie enigszins ontlast wordt. Ook deze zorg loopt via het meldpunt van de gemeente.
- De gemeente Moerdijk heeft een meldpunt ingesteld voor mensen die in nood dreigen te komen, omdat door het coronavirus hun dagelijkse ondersteuning wegvalt.
- Gemeente Bronckhorst informeert mantelzorgers over wat zij in deze crisistijd aan ondersteuning biedt.
- Coronadossier met alternatieve vormen van dagbesteding door Movisie
4. Verpleging en verzorging
Daar waar de thuiszorg aanvankelijk is gestopt moet deze dan toch weer worden ingezet of de wijkverpleging komt een keer extra om te helpen met de verzorging.. Wijkverpleging of huisarts zijn hiervoor het aanspreekpunt.
- Verpleeghuis Topaz biedt noodopvang voor ouderen, onder meer om mantelzorgers die het nu extra zwaar hebben te ontzien.
5. Tijdelijk verblijf
Als er sprake is van een crisis, dan kan de zorg een uiterste geval worden opgenomen. De huisarts heeft hierin een centrale rol.
Bron: MantelzorgNL